TeamViewer: 

hulp en beheer op afstand

Met het programma TeamViewer is het kinderlijk eenvoudig om op het scherm van een andere computer mee te kijken. Zelfs al staat dat systeem aan de andere kant van de wereld. Behalve dat u op het bureaublad kunt spieken, kunt u ook de besturing van de computer volledig overnemen en is deze te bedienen alsof u fysiek achter de knoppen zit.

Behalve om uw eigen computers in de gaten houden, is het programma ook prima te gebruiken om iemand die u kent te hulp te schieten. Uiteraard moet wel op beide systemen TeamViewer draaien. Er zijn twee smaken van het programma die voor u interessant zijn en beide zijn te vinden op de hoofdpagina van de websitewww.teamviewer.com. Het gebruik is gratis zolang het voor privédoeleinden is. Om een computer op afstand over te nemen, hebt u op uw eigen systeem de Volledige versie van het programma nodig. Deze versie mag ook op de te besturen computer draaien, maar een afgeslankte versie genaamd Klantmodule volstaat ook, omdat ‘aan de andere kant’ niet de volledige functionaliteit nodig is.

De twee belangrijkste versies staan meteen op de hoofdpagina.

Installeren of alleen uitvoeren

Zodra u de volledige versie van TeamViewer 5 hebt binnengehaald en uitvoert, kunt u kiezen tussen Installeren en Starten. Installeren heeft de voorkeur als u van plan bent vaker een computer op afstand over te nemen. Geef aan of u het programma voor privédoeleinden gebruikt (oftewel gratis), kies voor een Normale installatie (standaard)en tot slot voor Volledige toegang. Met de tweede mogelijkheid Starten wordt geen installatie gedaan, maar voert u het programma rechtstreeks uit. Met deze optie is TeamViewer portabel te gebruiken, bijvoorbeeld vanaf usb-stick of gewoon vanaf de harde schijf. Handig als u niet achter uw eigen computer zit en toch een ander systeem wilt overnemen, of geen rechten hebt om software te installeren. Als u de klantmodule (ook bekend onder de naam TeamViewer QuickSupport) uitvoert, is installeren ook niet nodig. Het programma start meteen op en is klaar voor gebruik. Soms geeft een firewall of virusscanner een waarschuwing. Sta TeamViewer dan toe het internet te gebruiken. Kies bij de firewall van XP bijvoorbeeld voor Blokkering opheffen.

Het kan zijn dat uw firewall een melding geeft zodra u TeamViewer de eerste keer start.

Veiligheidscontrole

Om een systeem over te nemen, start u TeamViewer op. Ook uw partner ‘aan de andere kant’ moet zijn of haar versie opstarten. Het maakt niet uit in welke volgorde dit gebeurt. Bij uw partner staan twee codes op het scherm die hij/zij aan u moet doorgeven, bijvoorbeeld telefonisch. Het zijn een ID en een wachtwoord, bedoeld als extra beveiliging zodat onbevoegden niet zomaar toegang tot het systeem krijgen. Laat eerst de ID-code, bestaande uit negen cijfers, voorlezen en tik die in bij het veld ID dat u rechts op het scherm in het kader Sessie maken vindt. Het bolletje eronder bij Externe ondersteuning laat u rustig staan. Klik op de knop Verbinden met partner. In een vervolgvenster wordt om het wachtwoord gevraagd. Tik hier de vier cijfers in die u wederom van uw partner krijgt en klik op Aanmelden. Overigens is er naast het grote venster soms nog een losstaand, smaller venster te zien. Dit is de Partnerlijst en die gebruiken we in deze basiscursus niet.

In het rechterkader tikt u de ID-code van uw partner in om verbinding te maken.

Uitnodigen

Stel dat iemand uw hulp nodig heeft. Dan is het handig als u het systeem tijdelijk kunt overnemen. Dat werkt vaak sneller dan dat u alleen telefonisch probeert te achterhalen wat het probleem is, om vervolgens uit te leggen hoe de ander het kan oplossen. De andere partij moet wel eerst TeamViewer ophalen en uitvoeren, anders hebt u geen toegang. Het is wat omslachtig als u iemand eerst naar de TeamViewer-website moet sturen. Gelukkig kan het een stuk makkelijker door TeamViewer zelf een e-mail te laten versturen, met daarin een link naar de klantmodule. Dat doet u via Verbinding / Partner uitnodigen. Standaard is al een summiere berichttekst aanwezig, maar het is verstandig dit wat aan te kleden en persoonlijker te maken. Degene die uw bericht ontvangt, hoeft nu alleen op de link te klikken om de klantmodule binnen te halen. Het programma wordt niet geïnstalleerd, maar eenmalig uitgevoerd. Handig!

Wie de klantmodule gebruikt, kan alleen inkomende verzoeken afhandelen.

Om de beurt

Als alles goed gaat en de verbinding succesvol wordt opgezet, opent een groot venster waarin u de inhoud van het bureaublad van de andere computer ziet. Het is verstandig om de ander te vragen om vanaf nu zijn eigen systeem met rust te laten. Althans, zolang u aan de slag bent. Want ook al kunt u nu de computer van de ander besturen, dat kan hij ook zelf nog met zijn eigen muis en toetsenbord! Onhandig, want dan werkt u elkaar alleen maar tegen. Als het nodig is dat uw partner eerst laat zien wat het probleem is of waar u hem/haar bij moet helpen, dan is het verstandig af te spreken wie er op een bepaald moment ‘achter de knoppen’ zit. Ook belangrijk om te weten, is dat u op het scherm van de ander meekijkt, maar andersom niet. Het heeft dus geen zin uitleg te geven bij iets wat alleen op uw eigen computer te zien is.

Extra vensters

Zodra u verbinding hebt, zijn er behalve het bureaublad van de ‘overkant’ nog een paar andere vensters te zien. Allereerst vindt u bovenin een soort zwevende menubalk met opties zoals Acties en Weergeven. Alleen u ziet deze menbalk, de andere partij niet. Als het balkje in de weg staat, klikt u op het tabje dat aan de onderkant uitsteekt (met het driehoekje erin). De balk schuift dan naar boven tot het uit het zicht verdwijnt. Terughalen werkt hetzelfde. Verder is rechts onderin een klein statusscherm te zien. Het is donkergrijs gekleurd en lijkt gedeactiveerd, maar het is wel degelijk mogelijk om opties te gebruiken. Het venster bevindt zich op het bureaublad van de andere computer en is bedoeld zodat uw partner bijvoorbeeld de verbindingsstatus kan opvragen. Zelf hoeft u er eigenlijk niet te komen, dezelfde opties vindt u in uw eigen menubalk. Ook dit statusvenster is te verkleinen en weer terug te roepen met een klik op het tabje dat uitsteekt.

Alleen als u een computer bestuurt, ziet u deze extra menubalk van TeamViewer.

Heen en weer

De klantmodule (TeamViewer QuickSupport) kan alleen verbindingen aannemen. Handig om op een computer te zetten die wel op afstand bereikbaar moet zijn, maar zelf nooit het initiatief neemt om een systeem te besturen. Het is dan ook het hulpmiddel bij uitstek om onervaren gebruikers te helpen. Iemand hoeft het alleen maar te starten en twee codes aan u door te geven, dat is alles. 

Extra opties

Enkele speciale systeemtaken zijn op afstand uit te voeren via de optie Acties in de menubalk. Zoals het opnieuw opstarten van de computer (reboot) of het ‘indrukken’ van Ctrl+Alt+Del. Om te voorkomen dat iemand anders op het systeem begint te werken terwijl u hem op afstand bestuurt, kiest u voor Acties / Externe invoer uitschakelen. Het toetsenbord en de muis van de andere machine werken dan tijdelijk niet meer, zodat u heerlijk ongestoord verder kunt werken. Vergeet niet deze optie tijdig weer uit te schakelen. Zodra u de verbinding verbreekt, krijgt uw partner uiteraard vanzelf zijn/haar muis en toetsenbord weer terug.

Verbinding over internet

Met TeamViewer neemt u net zo makkelijk een computer in uw eigen netwerk over als een exemplaar dat via internet bereikbaar is. Handig om iemand zonder reistijd te hulp te schieten. U hoeft zelf geen aanpassingen aan firewall of router te doen, dus u kunt meteen aan de slag zonder ingewikkelde dingen te regelen. Telkens wanneer TeamViewer ergens opnieuw start, wordt een nieuw wachtwoord gegenereerd. Om toegang te krijgen tot iemands systeem, hebt u dat wachtwoord nodig en dus moet er iemand ter plaatse zijn om het aan u door te geven. Optioneel is een vast wachtwoord in te stellen, zodat ook toegang tot onbemande computers met TeamViewer mogelijk is. Alle gegevens worden versleuteld verstuurd, op dezelfde wijze als wanneer u een beveiligde website bezoekt (https/ssl). Verder is er voor TeamViewer altijd een internetverbinding nodig, zelfs als u een computer op uw eigen netwerk benadert. De verbinding tussen de twee systemen wordt namelijk via routingservers van TeamViewer gelegd.

DOWNLOADEN:

Klik of tik op het blauwe blok hieronder met de tekst Teamviewer 

Het bestandje word opgeslagen als u in het verschenen venster op opslaan tikt/klikt

Contact

COMPUTERCLUB RIDDERKERK

06-53391642

© 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode